R Heinlein’s «ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΡ ΧΟΓΚ»

Henlein s Jonathan Hoag

Συγγραφέας: Robert Heinlein

Τίτλος: ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΡ ΧΟΓΚ (The unpleasant profession of Jonathan Hoag, 1941)

ΕκδόσειςΣΥΜΠΑΝ (ΛΥΧΝΑΡΙ)

Περιλαμβάνει τα

Αυτοί / They (1941)

Και έχτισε ένα κυρτό σπίτι / And he built a crooked house (1940)

Γραμμή ζωής / Life – Line (1939)

Σχόλια:      Το ανακάλυψα (όπως και πολλά άλλα) μέσα σε μια κούτα και το ξαναδιάβασα. Παλιά, καλή λογοτεχνία. Το δυσάρεστο επάγγελμα παγιδεύει την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και την κρατάει στο κείμενο μέχρι και το τέλος. Θα μπορούσε κάλιστα να είναι αστυνομικό διήγημα. Είναι τόσο πειστικός που σε κάνει να παραβλέπεις ακόμη και τα πιο εξωφρενικά και αυθαίρετα σκηνικά. Και, μέχρι το τέλος απορείς: τι στο καλό επαγγέλεται ο Χόγκ και ποιο μυστήριο καλύπτει την αμνησία του; Ένα από τα αγαπημένα μου αυτού του συγγραφέα.

Στο «Αυτοί» παίζει με ένα παμπάλαιο – και αναπάντητο – φιλοσοφικό ερώτημα, περί του τι είναι πραγματικό και τι όχι. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ο εαυτός μας, ή όχι; Μήπως ο σολιψισμός τελικά έχει κάποιο νόημα; Πόσο έντονη είναι η αυτοπεποίθηση της συνείδησης και πόσο στέρεα η λογική μας; Ο Χάινλάιν δεν διστάζει να αμφισβητήσει ολόκληρο τον κόσμο, βασισμένος κατά την προσωπική μου εντύπωση σε έντονα βιώματα της νεανικής του ηλικίας.

Το «Και έκτισε ένα κυρτό σπίτι» αφορά τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της ενσωμάτωσης των τελευταίων (κατά την εποχή που το έγραψε) αντιλήψεων των μαθηματικών για την τέταρτη διάσταση, στην αρχιτεκτονική. Μην ξεχνάμε βέβαια, ο ίδιος (όπως και η γυναίκα του) ήταν μηχανικός και μάλιστα το σπίτι στο οποίο έμεναν το έχτισε ο ίδιος. Πέρα από τις φιλοσοφικές προεκτάσεις που έχει η νουβέλα, χαρακτηρίζεται από ένα ζωηρό κωμικό στοιχείο που θα μπορούσε να τον καθιερώσει και στο σατυρικό είδος του λόγου.

Στη «Γραμμή της Ζωής» (το πρώτο του έργο που τυπώθηκε) προσεγγίζει ένα θέμα που θα παραμείνει επίκαιρο για όσο υπάρχουν άνθρωποι. Μπορεί να προβλεφθεί η διάρκεια μιας ζωής και αν ναι, θα έπρεπε να είναι γνωστή; Δευτερευόντως, θίγει και την επίδραση που έχει στην ανθρώπινη κοινωνία και στα διάφορα επαγγέλματα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Robert-Heinlein

 

Ο Χάινλάιν δεν είναι μόνο ένας καλός συγγραφέας. Είναι και ένας διανοητής που με τον λόγο του σκαλίζει προβληματισμούς που ήταν – και πολλοί παραμένουν – επίκαιροι. Για μεγάλα διαστήματα υπήρξε δραστήριος πολιτικά και κοινωνικά, γεγονός που αποτυπώνεται σε πολλά κείμενά του. Αγαπημένα του θέματα ήταν οι δομές της εξουσίας (κράτος – θρησκεία) και το σεξ. Με απόψεις που παλινδρομούν και εκφράζουν τις κατά περιόδους προσεγγίσεις του, τα κείμενά του έχουν τύχει ποικίλης και αντιφατικής κριτικής πολλές φορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το STARSHIP TROOPERS (για το οποίο όμως αξίζει να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση) το οποίο χαρακτηρίστηκε τόσο μιλιταριστικό όσο και αντιπολεμικό. Δύο κυρίως χαρακτηριστικά μου αρέσουν στον Χάινλάιν, το πρώτο είναι το χιούμορ του και μια βαθιά επίγνωση της ανθρώπινης φύσης, ενώ το δεύτερο πως αγαπάει να παίζει με αντισυμβατικές ιδέες.

Το «δυσάρεστο επάγγελμα», θα σας έλεγα να το διαβάσετε αλλά ένας θεός ξέρει από πότε είναι. Φανταστείτε, δεν έχει έτος έκδοσης και στο οπισθόφυλλο, πάνω από την τιμή (300 δραχμές παρακαλώ!) γράφει: «ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ». Χε χε, ζούσε τότε ο Νώε; Οπότε είναι μάλλον πιο εύκολο να το βρείτε στη μητρική του γλώσσα.

 

 

Προσθήκη: Για δείτε στο σύνδεσμο Gnooks  (ή στους ενδιαφέροντες τόπους, δεξιά) τον χάρτη που έχει σαν κέντρο τον R Heinlein…

 

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Πρώτη φορά συναντώ τον συγγραφέα…

    Και θα τον αναζητήσω (άλλωστε και παλαιότερα
    προτάσεις σου, μου άρεσαν).

    Καλησπέρα 🙂

  2. Βάσσια, αν σ’ αρέσει η scifi οκ. Είναι και παλιός, δεν έχει σχέση με άλλους που έχω βγάλει.. Anyway, καλημέρα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: