Σα να θυμάμαι

john-lennon

[Στις 17 Απριλίου 2007 είχα πετύχει ένα σχόλιο σε ένα blog που δε θυμάμαι – ούτε κατέγραψα, δυστυχώς – υπογεγραμένο από κάποιον Scorpio. Χθες έπεσα πάνω του και κάτι μου έκανε… Το παραθέτω κι αν κάποιος γνωρίζει την προέλευση, ας με ενημερώσει]

Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1985

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ώτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.

Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλο και μάθαμε να το ξεπερνάμε. Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι. Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα… μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»… συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί…

 

[Τώρα, γιατί κόλησα και τη φωτό του Lennon, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ίσως, επειδή αυτός ο τύπος, όπως και το κείμενο, έχουν τη μυρωδιά της αυθεντικότητας]

Advertisements

8 Σχόλια

 1. Sad,
  δυσκολάκι λίγο να βρεις την προέλευση ακριβώς..

  Το κείμενο αυτό κυκλοφορούσε πολύ την περίοδο εκείνη, είτε σε έντυπα ελεύθερης διανομής, είτε σε e-mail-ζζζ, αλλά και στα μπλογκς.
  Πολλοί το παρέθεταν ως σχόλιο από δω κι από κει, ή ως ανάρτηση αναφέροντας βέβαια πως το είχαν διαβάσει κάπου αλλού ή πως είναι αγνώστου προελεύσεως.

  Εγώ πάντως αρχικά το είχα διαβάσει σε κάποιο μέηλ που μου είχαν προωθήσει κι αν θυμάμαι καλά ήταν και σε μορφή pps.

  Είναι, βλέπεις, που λέει αλήθειες και βγάζει έντονα ένα άρωμα νοσταλγίας για τόσα που περάσανε και δε θα είναι ποτέ ξανά..

  Καλημέρες : )

 2. Απίστευτο όμως! Έτσι, μεγαλώσαμε με «φυσικό» τρόπο, κι έτσι μάθαμε να βρεχόμαστε στις καταιγίδες με χαμόγελο, κι ας είμαστε μετέωροι μεταξύ της γενιάς της τρίφυλλης αγάπης και της άλλης, του quantum entanglement, με μια μόνιμη απορία στα μάτια και μια «γόνιμη» αδιαφορία στους επεξεργαστές από άνθρακα που ματώσαμε να τους κάνουμε να «σπινάρουν» με απηρχαιωμένες εκπαιδευτικές μεθόδους…

 3. > Αννίτα
  Άρωμα νοσταλγίας, λες; Και ποτέ ξανα; .. Ααα… Ήταν η ελευθερία, η φυσική αντίληψη – μη προγραμματισμένη, μη κείμενη σε πολιτικώς ορθά πλαίσια – που έκανε τον άνθρωπο να έχει κάποιο μέτρο. Σήμερα, το άγχος του μέλλοντος (κυρίως επαγγελματικού) σκοτώνει την ανεμελιά, ενώ το ασφυκτικό αστικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια για φυσική επαφή και παιχνίδι έξω. Καλησπέρες 🙂

  > Poetic Justice,
  entanglement, που πας και τις βρίσκεις αυτές τις λέξεις, νιώθω αγράμματος.. 😉 .. και που δεν πρέπει να τα καταφέραμε, αφού το σήμερα είναι αυτό που είναι. Τυχερή αλλά ανεπαρκής η γενιά μας… Τη νοσταλγώ, γμτ…

 4. Πρώτη φορά το διαβάζω, καταπληκτικό κείμενο.
  Μελαγχολικό, ταξιδιάρικο, αλλά και κοινωνικό.
  Να σημειώσω πάντως ο εξυπνάκιας πως είχαμε atari 🙂

 5. Μάνο, απορώ που θυμάσαι το atari. Κι εγώ θα ‘πρεπε η αλήθεια, αλλά θυμάμαι μόνο το .. πατάρι.
  [πατάρι είχαμε στην οικοδομή μας, μετά ο συχωρεμένος ο πατέρας μου το ‘κανε διαμέρισμα – έριξα τσιμέντο εγώ… 😉 ]

  υ.γ. σου άφησα σχόλιο στο κρητικό γλέντι, αλλά το ‘φαγε η λογοκρισία… κρίμα κι ήταν κερδοφόρο 🙂

 6. Τί εννοείς το έφαγε η λογοκρισία;
  Μόνο του παίρνει πρωτοβουλίες και λογοκρίνει μηνύματα;;;

 7. Ε, σχήμα λόγου ντε. Εννοώ πως για κάποιον ακατανόητο ψηφιακό, καρμικό λόγο, το σχόλιό μου δεν εμφανίστηκε ποτέ.
  Αλλά μη σκας, δεν ήταν και τίποτε ιδιαίτερο 🙂

 8. Α οκ…
  Λέω μήπως δε σου συμπεριφέρθηκε καλά το blog για να επιληφθώ του ζητήματος 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: