Κατοχύρωση της ανωνυμίας στα blogs

2005313120668860690_rs

Η κατοχύρωση της Ανωνυμίας στα blog (με Δικαστική Απόφαση)

 

Το παρακάτω είναι αναδημοσίευση από το blog » Ροϊδη Εμμονές «

«(Η πρώτη Δικαστική Απόφαση για τα blog είναι γεγονός, κατοχυρώνεται η ανωνυμία. Διαχωρισμός ανάμεσα στα ιστολόγια και τον ηλεκτρονικό τύπο)

Η απόφαση είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές μέρες, θεωρώ παράλειψή μου τη μη έγκαιρη αναρτήσή της. Μου το επεσήμανε ο κ. Λασκαράτος. Νομίζω ότι πρέπει να αναρτηθεί από όλους μας. Παρμένο από τον blogger Πρέζα TV .

H φωτογραφίες της ΑπόφασηςΕΔΩ και ΕΔΩ

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 44/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης κρίθηκε ότι τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου. Αναλογικά βρίσκει εφαρμογή η νομοθεσία του τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

Παρατηρήσεις:
Ιστολόγιο: Χαρακτηρίζεται ως διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων-αναγνωστών, που καθορίζουν το περιεχομενο του ιστολογίου.

-Διάκριση ιστολογίου από ιστοσελίδα που διατηρεί μέσο ενημέρωσης στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου.

-Τα ιστολόγια δεν υπάγονται στην έννοια του ηλεκτρονικού τύπου, ο οποίος αφορά τις ιστοσελίδες των ήδη υπαρχόντων μέσων ενημέρωσης.

-Αναλογική εφαρμογή της νομοθεσίας περί τύπου στην περίπτωση του ιστολογίου.

-Αναγνωρίζεται η ανωνυμία των bloggers, διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο

-Η εταιρία που φιλοξενεί το ιστολόγιο στον παγκόσμιο ιστό, δεν θεωρείται αναλογικά, ιδιοκτήτης, εκδότης ή συντάκτης του εντύπου, μέσω του οποίου εκδηλώθηκε η ζημιογόνος συμπεριφορά.

-Μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας, γι’ αυτό και απαιτείται συμπλήρωση στοιχείων για την ταυτότητα του δράστη από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας

Επίσης να συμπληρώσουμε πως δεν μπορεί να γίνει άρση του απορρήτου για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κακούργημα. Άρση του απορρήτου στα blogs τα οποία είναι σε “.com” γίνεται μόνο αν υπάρχει κακουργηματική πράξη.»

Ευχαριστούμε τον «Ρο» [αλλά και τον ΠΡΕΖΑ-TV , καθώς και τον e-lawyer (απ’ όπου, νομίζω, ξεκίνησε η δημοσίευση)], για την άδεια αναδημοσίευσης

Ένα παλιό θέμα βρήκε τη λύση του, τουλάχιστον όσον αφορά το νόμο. Ωστόσο, ανωνυμία και ψευδωνυμία δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Για να μην ανακυκλώνω πράγματα που έχουν ειπωθεί προ πολλού, θα μείνω μόνο στους κανόνες κοινής λογικής κι ευπρέπειας που θα έπρεπε να ρυθμίζουν τέτοια θέματα. Όχι λασπολογίες, όχι ψέμματα και υποκλοπές, κι αν κάποιος δε γουστάρει κάποιον άλλο (απόλυτα θεμιτό ανεξαρτήτως λόγου) να μην πατάει στο blog του πρώτου. Αρκετή κατινιά διαπερνάει την καθημερινότητα, ας μην κάνουμε τα blogs πρωινάδικα και reality shows.

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Σωστά, ειδικά τα τελευταία ας μην τα ανακυκλώσω ούτε εγώ, το δικό μου θέμα έληξε .
    Επίσης σε ενημερώνω ότι επέστρεψα στο παλιό μου στυλ γραψίματας σ’ έναν ιστότοπο που τουλάχιστον με προστατεύει.

  2. Δεν θα έλεγα ότι γύρισα…αλλά πέρασα να σου πω μια καλημέρα sadmanivo 🙂 🙂 🙂
    και πάω να διαβάσω για την Ζώνη ερήμωσης…

  3. > Dredd, δεν έφυγες και ποτέ… Όπως νιώθεις, αλάνθαστη συνταγή αυθεντικότητας 🙂

    > Mrs, το bloging όπως κι η ζωή κάνει κύκλους. Υπάρχει και δόκιμος όρος, το «blogger’s block», το ‘ξερες; Η καλημέρα σου πάντα χαρμόσυνη 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: