Το «Αγιο Φως» αρχηγός Κράτους, ή δεν πάω καλά.

Apr 10th, 2007 by roidis

(Για ελεύθερη διανομή και αναδημοσίευση, δεν θέλω ούτε λινκς ούτε καν αναφορά προς τα εδώ…)

 

Με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, το ΑΓΙΟ ΦΩΣ από την Ιερουσαλήμ, το Μεγάλο Σάββατο. Την έκτακτη πτήση από το Τελ-Αβίβ στην Αθήνα, εκτέλεσε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο είναι ναυλωμένο με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών (δηλαδή με τα λεφτά των φορολογουμένων). Την Κυβέρνηση θα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ Θεόδωρος Κασσίμης. Μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουμε και άλλες δαπάνες που ρίχνονται στις πλάτες των φορολογουμένων, δεν είναι μόνο η πτήση Τελ-Αβίβ – Αθήνα… Είναι και…. «Το Αγιο Φως μεταφέρθηκε, στη συνέχεια, (πάλι με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές) στις Ιερές Μητροπόλεις όλης της χώρας και στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με 16 τακτικές πτήσεις της εταιρείας» (!!!). Δηλαδή σας χαρακτηρίζει και θρασύτητα. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ζουν και λειτουργούν από παράνομες Κρατικές χρηματοδοτήσεις (πάλι από την τσέπη μας) για να επιβιώσει και τις στέλνετε, και πάλι με χρηματοδότηση, σε όλες τις «Ιερές Μητροπόλεις» και δεν ανοίγει ρουθούνι, δεν μιλά κανείς, τα κανάλια και οι σοβαροί «δημοσιογράφοι» σας καλύπτουν, τα πρόβατα χαζεύουν με δέος, και οι «συνδικαλιστές» των Αερογραμμών αυτών, δεν λένε κουβέντα!

Τι λέτε βρε! Με ποιο δικαίωμα μας υποβάλετε να πληρώσουμε το κόστος. Με ποιο δικαίωμα υποτιμάται τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού! Ναι, γιατί το να υποδεχτείς ένα Γενικό και Αόριστο, Αμφισβητούμενο (σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες) Άγιο Φως με τιμές Αρχηγού Κράτους στρώνοντας του επιπλέον το Κόκκινο Χαλί…Τι είναι αν δεν είναι γελοίο, ηλίθιο, τραγελαφικό, φολκλόρ; Καταλαβαίνετε Κύριοι «σπουδαγμένοι» ότι τέτοιου είδους πράξεις υποτιμούν ακόμα και τους Ταμ-Ταμ, τις φυλές του Αμαζονίου και άλλους που ζουν 1000 χρόνια πίσω από την εξέλιξη της αρκούδας; Έχουμε παρανοήσει εντελώς; Στρώνουμε κόκκινο χαλί για υποδεχτούμε το άγιο φως; Εδώ στο τόσο Ιστορικό Τόπο του παγκόσμιου πολιτισμού; Καταλαβαίνετε Κύριοι που πάτε αυτή τη Χώρα;

Εντάξει ο Ροΐδης τα λέει, επόμενο ήταν. Αμ δε!… ΔΕΝ το λέω μόνο εγώ, το έχουν εκφράσει και άλλοι, και μάλιστα Ιερείς και Μητροπολίτες.

Π.χ. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος (προς τιμή του) αναφέρει: «Για παράδειγμα, ο σχολιασμός του ανταποκριτού ότι το άγιο φως είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι προκλητικός. Οι αρχηγοί κρατών ασκούν μια εξουσία η οποία είναι απαραίτητη στις μεταπτωτικές συνθήκες ζωής. Με αυτή την έννοια αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους και σε εκκλησιαστικούς άνδρες, όπως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Δεν είναι δυνατόν όμως το άγιον φως να τεθεί σε μια τέτοια διάσταση γιατί δεν αποτελεί μια εξουσία τεταγμένη να εξυπηρετεί μεταπτωτικές καταστάσεις. Βεβαίως θα ήταν δυνατόν να αποδοθούν συμβολικές τιμές με σεμνότητα και σοβαρότητα που επιβάλλει το θαυματουργικό αυτό σημείο αλλά δεν είναι ορθό να θεωρείται αρχηγός κράτους το άγιον φως γιατί τότε παραθεωρείται η αποφατικότητα του γεγονότος και το μυστηριακό στοιχείο του».

Εντάξει ο blogger Ροΐδης αμφισβητεί τη γνησιότητα του «Αγίου Φωτός»… Αμ και πάλι Δε… υπάρχουν ΚΑΙ Χριστιανοί που συμφωνούν μαζί του.

Διαβάστε τι λέει ο κ. Στυλιανός Χαραλαμπάκης, Χριστιανός εκκλησιαστικός συγγραφέας, το 1964:

«Τα περί του λεγομένου θαύματος του αγίου φωτός, δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν, λόγω σκανδάλου. Ευχαρίστως όμως, εφ’ όσον μ’ ερωτάτε, θα σας είπω εν περιλήψει πως γίνετε η τελετή και πώς λαμβάνετε το «άγιον» φως». «Την Μεγάλην Παρασκευήν και μετά την περιφοράν του επιταφίου πέριξ του Παναγίου Τάφου, ο Πατριάρχης τοποθετεί τον Επιτάφιον επί του Τάφου. Κατόπιν τούτου σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Την επομένην, Μέγα Σάββατον, ο Σκευοφύλαξ μεταφέρει κεκαλυμμένην με αργυρούν κάλυμμα, μία ειδικήν κανδήλα αναμμένην, την οποίαν τοποθετεί εντός του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία ο διοικητής των Ιεροσολύμων σφραγίζει τον Τάφον. Ενώ λοιπόν, πάντα τα φώτα και τα κανδήλια έχουν σβυσθή, η ειδική κανδήλα εντός του Τάφου παραμένει αναμμένη. Την 10ην ώραν και μετά την σχετικήν λιτανείαν πέριξ του Αγίου Τάφου, κατά την οποίαν ψάλουν το λυχνικόν «φως ιλαρόν», ανοίγονται αι πύλαι του Ναού του Παναγίου Τάφου και εισέρχεται ο λαός. Συγχρόνως ανοίγει και η πύλη του Κουβουκλίου εις την οποίαν ευρίσκεται ο Τάφος και εισέρχεται ο Πατριάρχης, αφού προηγουμένως τυπικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά του άμφια και μένει μόνον με το στιχάριον. Μετά από μίαν σχετικήν τυπικήν προσευχήν, λαμβάνει το «άγιον» φως, όχι βεβαίως θαυματουργικώς, δια να είμαι ειλικρινής, αλλά ανάπτει τον πυρσόν του από την αναμμένην ειδικήν κανδήλα την οποίαν είχε μεταφέρει προηγουμένως ο Σκευοφύλαξ. Αυτή με λίγα λόγια ειναι είναι η διαδικασία περί του «αγίου» φωτός».

Διαβάστε κι αυτό:

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) υπενθύμιζε πριν 2 χρόνια μια από τις «ιδιαιτερότητες» της Ελλάδας, την άμεση διαπλοκή εκκλησίας και έθνους-κράτους.
Η ταύτιση Ορθόδοξης Εκκλησίας και κράτους συμβαδίζει και με την παραδοσιακή ετήσια κινητοποίηση κρατικών φορέων για τη μεταφορά του «Αγίου Φωτός» το Μεγάλο Σάββατο από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα και μετά τη διανομή του ανά τη χώρα. Με έκτακτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΟΑ) από Τελ Αβίβ,
Σε καμιά άλλη από τις 25 πια χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και στις ΗΠΑ με το έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ανάλογα περιστατικά…

.

.

To Whom It May Concern: Ντροπή Σας!

Advertisements

5 Σχόλια

 1. μπράβο αγαπητέ.

 2. Πολλά «δεν είναι δυνατόν να κοινοποιηθούν λόγω σκανδάλου»… (κατά του κ.Χαραλαμπάκη)έχω την άποψη από χρόνια,και πολλοί άλλοι πιστεύω.

  Οι εκκλησιαστικοί «παράγοντες» γνωρίζουν,κι εκμεταλεύονται καταστάσεις αλλού σιωπώντας,κι αλλού συγχέοντας το συμφέρον τους με την Πίστη των ανθρώπων στα Θεία.Συνήθως ότι φοβούνται το χρίζουν αμαρτία.

  Ο Θεός για τον καθένα είναι καθαρά προσωπική νόηση.Εγώ ας πούμε πιστεύω στο Χριστό γιατί κήρυξε την αγάπη.Κι όπως εννοώ εγώ τα πράγματα,καλά τα έλεγε.Θαύματα συνεπάγονται αυτής.Το Θεό άλλοι στα διάφορα μέρη του πλανήτη τον ονομάζουν ή τον εννοούν αλλιώς,και σέβομαι όλο αυτό τον κόσμο,που δεν πιστεύω ότι θα πάει στην κόλαση επειδή εγώ «δεν έσπευσα να μαθητεύσω τα έθνη»,όπως μου είχε πει ένας Θεολογίζων κάποτε και τον έκραξα τα μάλα η…κακιά.
  Θυμήθηκα το ωραίο «Θεέ μου υπάρχεις; Θεέ μου σχώραμε»…

  Μεγάλο θέμα και δεν ήθελα να το αγγίξω καν,γιατί για να πω την άποψή μου πρέπει να παραθέσω ολόκληρα βιβλία.
  Εν κατακλείδι να πω ότι άλλο Εκκλησία,άλλο Θρησκεία.Το πόσο καλά εργάζεται η Εκκλησία για το «σώμα της»,τους πιστούς δηλαδή,κρίνεται καθημερινά.
  Θα έλειπε ο κρατικός παράγων από την π α ν ύ γ η ρ η;

 3. Αν υπήρχε ο Θεός, δηλαδή ένα παντοδύναμο ον, με τεράστιες δυνατότητες επιβολής της θέλησής του, θα το θεωρούσα ηθικό μου καθήκον να του αντισταθώ.

 4. > roidis, τι να πω τότε για τον original συγγραφέα του άρθρου; 😉

  > Γλυκερία, ασυγράτητη όπως πάντα… 🙂 Τι να πω, τα λες όλα καλά… Μάλλον ήγγικε η ιστορική στιγμή του διαχωρισμού των αμνών και των εριφίων (τραγική ειρωνία αυτό μετάσ το Πασχαλιάτικο γλέντι…) και της «προσγείωσης» της εκκλησίας στον 21ο αιώνα… Καλημερα.. 🙂

  > urfurshlaag, μέσα σε μια πρόταση ανοίγεις πολλά μακροσκελή θέματα που λόγω χώρου και κυρίως ώρας δεν δύναμαι να αντιμετωπίσω… Επιφυλάσσομαι στο μέλλον. 🙂

 5. Sad,
  ελπίζω να τα κάνω σωστά όλα και να διαβάσεις το σχόλιο. Σου έστειλα και mail. H εκκλησία ήταν πάντα συσυφασμένη με την θρησκεία στην Ελλάδα, εξ ου και «υπουργείο παιδείας κ θρησκευμάτων». Έχω ένα άρθρο στο blog μου γι’ αυτό, το «ή πολιτική ως θρησκεία, η θρησκεία ως πολιτική». Η εκκλησία θα έπρεπε με δικά της έξοδα να μεταφέρει το Αγ. Φως. Δηλαδή, αν το κράτος έλεγε «οχι, δεν σου πληρώνω την μεταφορά», η καλή μας εκκλησία θα μας έφηνε αφώτιστους???

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: