ΜΚΟ Αλληλεγγύη, τα «Ιερά Κοτέτσια» και οι… Πρόσφυγες

(επιβάλλεται η αναπαραγωγή αυτού το ποστ από ενδιαφερόμενους blogger)

 

Στη Μονή Πεντέλης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν (και μάλλον τις… Νομιμοποίησαν!) αυθαίρετες κατοικίες, κατήγγειλαν ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης και φορείς της κοινότητας και στις 18/06/07 μαθαίνουμε (Καθημερινή) ότι:
Πολυτελείς μονοκατοικίες «ξεφύτρωσαν» εσχάτως δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Πεντέλης. Επισήμως πρόκειται για… ορνιθώνες που ανακατασκευάστηκαν, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πέντε αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τη φιλοδοξία εκκλησιαστικών στελεχών. Σύμφωνα με καταγγελίες του αρχιμανδρίτη της Μονής και κατοίκων της περιοχής, οι οικίες έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέα περιοχή, επιχείρημα που απορρίπτει το οικείο δασαρχείο. Παντελώς απούσα είναι φυσικά η Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής.

«Η ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” της Εκκλησίας της Ελλάδος, που –κακώς, κάκιστα– εδρεύει στο Διορθόδοξο Κέντρο που βρίσκεται, επίσης, στον χώρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης και ο διευθυντής της, κ. Δημ. Φουρλεμάδης, ανήγειραν παρανόμως πέντε μπανγκαλόους, τα οποία προσπαθούν τώρα και εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν συνεχίζοντας, έτσι, τη φρικτή μεθόδευση για αλλοτρίωση της Μονής», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο πατέρας Κιλίφης. «Τα κτίρια ανεγέρθησαν χωρίς άδειες σε δασική έκταση ενώ οι αρμόδιοι δεν μίλησαν υπό το κράτος του φόβου».

Κινητοποιήθηκαν οι κατοίκοι της Πεντέλης απέναντι στα διαφαινόμενα σχέδια «αξιοποίησης» των εκτάσεων της Μονής στην Πεντέλη. Πριν από περίπου ένα μήνα (στις 16 Μαΐου) ο Πολιτιστικός Ομιλος Πεντέλης κατέθεσε αναφορά στο δασαρχείο Πεντέλης «Επισκεφθήκαμε τη Μονή και είδαμε τις πέντε μονοκατοικίες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Η «Καθημερινή» απευθύνθηκε στο δασαρχείο Πεντέλης. «Επειτα από αυτοψία διαπιστώσαμε πέντε πέτρινα κτίσματα», απάντησε ο δασολόγος κ. Αλεξ. Ρήγας. «Από τον προσωρινό κτηματικό χάρτη και πίνακα διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν χτιστεί σε δασική αλλά σε αγροτική έκταση, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχαν κοτέτσια». Πώς πρόκειται λοιπόν να χρησιμοποιηθούν οι πέντε πέτρινες κατοικίες, η πολυτέλεια των οποίων μόνο… σε κοτέτσια δεν παραπέμπει; Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πατέρα Χρυσόστομο, οι οικίες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες φιλοξενίας γυναικών επισκεπτριών του Διορθόδοξου Κέντρου. Επιχείρημα που απορρίπτει ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης, καθώς «το παρακείμενο μεγάλο κτίριο του Διορθόδοξου Κέντρου έχει εξήντα κελιά και όλους τους απαραίτητους χώρους». Επί της ουσίας, όμως, οι πέντε κατοικίες δημιουργήθηκαν χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες δόμησης. Το επιχείρημα, σύμφωνα με τον γραμματέα της Μονής, είναι ότι δεν πρόκειται για δόμηση νέων κτισμάτων, αλλά για μετατροπή… των ορνιθώνων. Επιχείρημα που φυσικά και δεν ευσταθεί, εκτός βέβαια αν οι επισκέπτριες του Διορθόδοξου Κέντρου είναι όρνιθες.

Συμφωνεί ο δήμος
Με την άποψη των επικεφαλής της Μονής συντάσσεται με θέρμη η τοπική δημοτική αρχή (που προσφάτως αναβαθμίστηκε από κοινότητα σε δήμο), θεωρώντας ότι ο σκοπός… αγιάζει τα μέσα. «Οι καταγγελίες είναι ψεύτικες και ανακριβείς», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πεντέλης, κ. Στεργίου. «Κακώς εστιάζουμε σε αυτό το σημείο, τη στιγμή που στην Πεντέλη έχουν βιαστεί τα πάντα. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δασική, ενώ στο σημείο προϋπήρχαν άλλα κτίσματα (σ.σ. τα γνωστά κοτέτσια). Τα κτίρια αυτά είναι στολίδι για την περιοχή και δημιουργήθηκαν για ιερό σκοπό». Ο πατέρας Τιμόθεος Κιλίφης όμως έχει διαφορετική γνώμη: «Μετά τις διαμαρτυρίες μας ματαιώθηκε η εγκατάσταση των 72 περιπτέρων και η εκχώρηση στην Εκκλησία της Ελλάδος χώρου πολλών στρεμμάτων της Μονής, από τα καμένα, για εκμετάλλευση από την “Αλληλεγγύη”», σημειώνει. «Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, κ. Χριστόδουλος, που τόσο ενδιαφέρεται για το δασικό περιβάλλον, ουδέποτε θα επιτρέψει, αλλά θα αποτρέψει αυτή τη βεβήλωση και θα πρωτοστατήσει στην αναδάσωση των 140 στρεμμάτων της Μονής που κάηκαν». (τι να πει ο συμπαθής ιερέας…)

 

[Αναπαραγωγή από το blog του Ροΐδη Εμμονες ]

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Δε θα τ’ανοίξω το στόμα μου…όχι!!!
  Μ ο υ φ τ ά ν ε ι που το έβγαλες κι εσύ να το διαβάσουν περισσότεροι.

 2. Που το περίεργο…?
  Να ήταν μονο αυτό…
  Αλιμονο σε αυτούς που πιστεύουν σε εκκλησία.

  (οταν λεω εκκλησία εννοω τον κλήρο και όχι την θρησκεία γενικά)

 3. Ολα για αυτόν τον ιερό σκοπό τα κάνουν,για να ευλογήσουν τα γένια τους !!!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: