Ηλιόδωρου (Θεοδοσίδη) Τα Αιθιοπικά

Πάντως, και ένα καλό που είχε η ίωση ήταν ότι μου έδωσε την ευκαιρία να τελειώσω τα «Αιθιοπικά» του Ηλιόδωρου.

Και γαπίπ τα άρλεκιν. Ο πρώτος τόμος ήταν λίγο κουραστικός, η αλήθεια να λέγεται. Πολλά falsh back, αλλά το κυριότερο, ήταν πίτα στις πλάγιες ιστορίες (πώς λέμε πλάγιες προτάσεις, δευτερεύουσες προτάσεις κλπ). Δυσκολευόμουν να θυμάμαι ποιός είναι τι και γιατί… Αλλά έστρωσε.

Αν έγραφε τη ιστορία αυτή ο προσφιλής St. King, θα έβγαζε τουλάχιστον 2.000 σελίδες. Ο Ουγκώ, 3.500, γιατί έχει και μια αδυναμία στην περιγραφή. Ευτυχώς που την έγραψε ο Ηλιόδωρος.

Πάντως, είναι ένα αξιόλογο ανάγνωσμα, γιατί σου δίνει μια άλλη εικόνα ανθρώπων, με διαφορετικό τρόπο ζωής και αξίες. Δύσκολα μπαίνει σε λέξεις αυτό, όταν πρέπει να περιγράψεις κάτι που, έχοντας γραφτεί πριν από πολλά χρόνια, από άνθρωπο μιας άλλης κοινωνίας, αναφέρεται  και αναδεικνύει σχέσεις και κίνητρα διαφορετικά από τα κατεστημένα.

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι προσπαθεί να βρει τόπο για τη σχέση τους και σπίτι να τους δεχτεί, μέσα από περιπλανήσεις και χίλιους δυο κινδύνους, χωρίς να αναγκαστεί να προδώσει τις αξίες τους αλλά και τον έρωτά τους. Φοβερές συμπτώσεις, αν έπρεπε να συνοψίσω την ιστορία σε μια φράση θα έλεγα «τί μικρός που είναι ο κόσμος!»

Χαρακτηριστικό είναι το πως κάθε τι που συμβαίνει περιστρέφεται γύρω από το θέλημα των θεών, και εννοώ των αρχαίων ελληνικών θεών που αρέσκονται στις περιπεπλεγμένες καταστάσεις μέσα από τις οποίες αναδεικνύουν τη μενταλιτέ τους ενώ παράλληλα υποβάλλουν συνεχώς σε δοκιμασίες τους ήρωες.

Να μη σας κουράζω άλλο με τις φλυαρίες μου, να το διαβάσετε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: