Τι θέλει να πει η Τζοκόντα;

Τί θέλει να πει ο ποιητής; 

Αυτό ήταν ένα από τα χειρότερα που θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια (ήταν λίγο πριν την εφεύρεση του τροχού, ευχαριστώ πολύ για την υπενθύμιση). Το αντιμετωπίζαμε καθημερινά στο γυμνάσιο, στο μάθημα των νέων ελληνικών… γι’ αυτό και δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός σ’ αυτό το μάθημα.Τί θέλει λοιπόν να πει ο ποιητής;

Ε, άι στα τσακίδια! (μου ερχόταν να λέω στον-ην καθηγητή-τρια), πού να ξέρω τί ήθελε να πει ο ποιητής, και πώς στην ευχή είσαστε τόσο σίγουροι ότι ξέρετε εσείς τί ήθελε να πει!Ιδίως στην ποίηση… στα πεζά, άντε να το καταλάβω πως εφαρμόζεται μια λογική ανάλυση και λόγω της μορφής (πεζό = λογικό) μπορείς να «τρέξεις» πάνω στη γραμμή της σκέψης του πεζογράφου, ξεδιπλώνοντας αναλυτικότερα τις ιδέες του. Μα, στην ποίηση, όπου το όχημα είναι το συναίσθημα, ή το νιώθεις αυτό που λέει (και όχι αυτό που θέλει να πει) ή δεν το νιώθεις, τελεία.Συνεπώς, στα μάτια μου, πρακτικές του τύπου «ελάτε παιδιά να σας πω τί θέλει να πει ο ποιητής» είναι απλά ενδείξεις ένδειας, εκπαιδευτικής ή και υπαρξιακής.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί καταναλώνω χώρο στον server και τον χρόνο μου / μας;Τα γράφω γιατί διάβασα πως «ανακάλυψαν» άλλο ένα πιθανό λόγο γιατί χαμογελάει η Τζοκόντα….

Έλεος! Γιατί ντε και καλά να εξηγήσουμε το γ… το (μισό) χαμόγελο σ’ αυτόν τον πίνακα; Αντί να ψάχνουμε να εξηγήσουμε πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα μέσα είναι περισσότερα από ποτέ, που η τεχνολογία καλπάζει – δίχως έλεγχο –  και ο άνθρωπος πάει στο διάστημα, πώς γίνεται σήμερα να υποφέρουν παιδιά από πείνα και αρρώστιες;Να μην πάω πολύ μακρυά; Οκ. Γιατί σήμερα τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους γάμους; Γιατί οι σχέσεις των ανθρώπων δεν κρατάνε, παρόλο που υπάρχει αρκετή ελευθερία λόγου και πράξης; Τί φταίει γι’ αυτά; Αν τα βρούμε αυτά και κάποια άλλα σοβαρά θέματα της ανθρώπινης κοινωνίας, άντε, ας ψάξουμε και το χαμόγελο της Τζοκόντα, α, και μετά θα ήθελα να μάθω και γιατί μέσα στη βίβλο (συγγνώμη, ήθελα να πω στη Βίβλο) η λέξη άνθρωπος αναγράφεται 666 φορές και αν σημαίνει κάτι αυτό.

Διυλίζουμε το κουνούπι …. Πώς το λέγανε; «Φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας, φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» … Αμ δε….

Υ.Γ. (και πείτε με ανισόρροπο), συγγνώμη από το επιστημονικό team που «έγδυσε» τον πίνακα, δεν έχω πρόβλημα με τη δουλειά τους, αλλού είναι το πρόβλημα και χρησιμοποιώ τη δουλειά τους για να το υποδείξω…

Advertisements

2 Σχόλια

  1. use knowledge for something usefull for god’s sakes!

    😉

  2. τί εννοείς μικρό ηλεκτρόνιο; Πληζ, εξπλέην…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: