Trance πιλάφι ΙΙ

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, παραθέτω το σχετικό κείμενο από – πού αλλού; – το in.gr (οι επισημάνσεις δικές μου)

«Η κατανάλωση ρυζιού που έχει μολυνθεί με ίχνη μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας που διέρρευσε από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να προκαλεί προβλήματα υγείας, διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

«Η κατανάλωση εισαγόμενου μακρόκκοκου ρυζιού που περιέχει ίχνη του ρυζιού LL601 δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεση πηγή ανησυχίας στον άνθρωποι ή τα ζώα» αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters.

Η υπηρεσία διευκρινίζει πάντως ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να προχωρήσει σε πλήρη εκτίμηση του κινδύνου. Τα συμπεράσματά της προέρχονται από διαθέσιμα δεδομένα για τη σύσταση του ρυζιού, το τοξικολογικό προφίλ και τα μοριακά στοιχεία της πρωτεΐνης που περιέχει.

Το LL601 περιέχει ένα επιπλέον γονίδιο ώστε να είναι ανθεκτικό σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο. Σύμφωνα με τη Bayer, η ποικιλία αναπτύχθηκε από την Aventis Crop Sciences, την οποία έχει εξαγοράσει η γερμανική εταιρεία, ωστόσο οι δοκιμές που πραγματοποιούνταν στις ΗΠΑ έχουν διακοπεί από το 2001.

Ίχνη LL601 είχαν ανιχνευθεί από τις αμερικανικές Αρχές σε φορτία ρυζιού που προορίζονταν για εμπορική χρήση. Έπειτα από τη διαπίστωση αυτή, οι ευρωπαϊκές Αρχές ζήτησαν τον περασμένο μήνα να αποδεικνύεται η απουσία LL601 στα φορτία ρυζιού που εισάγονται από ΗΠΑ.

Η γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ανιχνεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία και τη Σουηδία καθώς και σε ένα φορτίο ρυζιού που εξετάστηκε στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Καμία ποικιλία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού δεν έχει εγκριθεί ακόμα για κατανάλωση ή καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Και ρωτώ ο χριστιανός: αυτό σημαίνει πως μπορούμε να το τρώμε άφοβα;

Πιθανότατα. Θα στοιχημάτιζα και τους μισθούς ενός τριμήνου σ’ αυτό.

Μα, το θέμα δεν είναι η άμεση επίδραση στην ανθρώπινη υγεία! Είναι η πιθανότητα (βεβαιότητα σε βάθος χρόνου) της επιμόλυνσης (δηλαδή της εξάπλωσής του στη φύση, σε απλά ελληνικά) άλλων οργανισμών με το trance γονίδιο. Και τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει, για παράδειγμα, πως κάποιο τυχαίο είδος φυτού, ας πούμε η αγριάδα, αποκτά ανοσία σε ζιζανιοκτόνα και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί παρά με μηχανικό τρόπο. Θα ξεμεσιαστείτε ρε να ξηλώνετε αγριάδες! (χιούμορ)

Σημαίνει επίσης πως στη φύση (δηλαδή έξω από τα χωράφια μας / σας), θα αλλάξει ριζικά (και λογοπαίγνιο) η ισορροπία των φυτών και κατ’ επέκταση και των ζώων, με δυο λόγια το οικοσύστημα. Προς απρόβλεπτη κατεύθυνση. Αλλαλούμ. Φανταστείτε την φύση που μας τρέφει και μας προστατεύει, να λειτουργεί σαν, ας πούμε χαριτολογώντας, το ελληνικό Δημόσιο. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Αυτός είναι ο βασικός κίνδυνος από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και όχι η άμεση υγεία των καταναλωτών.

[Υποθέτω, κάποια στιγμή θα επανέλθω]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: