Ουίσκυ χωρίς πάγο, παρακαλώ…

Κι άλλα άσχημα νέα… ακόμη λιγότεροι οι πολικοί πάγοι… Αναρωτιέμαι, έχει κανένα νόημα να συνεχίζουμε (όσοι συνεχίζουμε τέλος πάντων) να κρούομε την καμπανάρα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή; Μήπως είναι πλέον αργά;

Θυμάμαι, προ αμνημονεύτων ετών στο πανεπιστήμιο, στο μάθημα της οικολογίας, η καθηγήτρια (από διακριτικότητα και ανεπάρκεια μνήμης δεν αναφέρω το όνομά της) εξέφρασε την άποψη πως, ακόμη κι αν αυτόματα σταματούσαμε την ρύπανση του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα, πάλι θα ήταν αργά για να σταματήσουμε την καταστροφή… κι αυτό εν έτι 1984 (ξεπερασμένε Orwell). Εν έτι 2006 τί να πούμε; Τότε, θυμάμαι, είχαμε εκλάβει την δήλωσή της ως υπερβολή εκπαιδευτική αδεία, ή ως υπερβολή για εμφατικούς λόγους ή ως υπερβολή… έτσι. Σήμερα, μήπως δεν είναι υπερβολή;

Όχι. Επειδή η καταστροφή δεν είναι άσπρο – μαύρο, επειδή η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συνεπακόλουθα της ποιότητας ζωής έχει διαβαθμίσεις, ακόμη και στο παρα πέντε – τί λέω, στο και πέντε – πρέπει να συνεχίζουμε να χτυπάμε την καταραμένη την καμπάνα, ακόμη κι αν έχουν βγάλει κάλλους τα χέρια μας.

Πέρα από την χαριτολόγηση, είναι επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σε προσωπική βάση και να απορρίψουμε στο μέτρο του εφικτού κάθε άσκοπη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τον μικρόκοσμό μας.

Πέρισυ, φιλικό ζευγάρι πήγε διακοπές στην Ιταλία, φιλοξενούμενο από ντόπιο φίλο. Σε μια βόλτα που τους έβγαλε στην ωραία Ρώμη, σταμάτησε σε κάτι φανάρια και έσβησε τη μηχανή του αυτοκινήτου. Όταν τον ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό, τους απάντησε με φυσικότητα «για να μη ρυπαίνω το περιβάλλον χωρίς λόγο». Προχωρημένοι οι ιθαγενείς της Ιταλίας. Τουλάχιστον περισσότερο από τους βλαχοχωριάτες της Ελλάδας. Συγχωρήστε μου τις εκφράσεις, δεν μου αρέσει να αποδεικνύεται κάποιος άλλος πιο σωστός από μένα. Γιατί εγώ, το ομολογώ με ντροπή, έκανα το ίδιο μόνο μια ή δυο φορές μετά από την εξιστόρηση του γεγονότος από τους φίλους μου. Και μετά, ποτέ ξανά.

Ίσως δεν είναι αργά, όχι αν ενδιαφερθούμε σήμερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: